.
Select Page

BRALNO-FILMSKA NOČ V ŠOLSKI KNJIŽNICI: PASJA ZVESTOBA

(14. in 15. aprla 2023) 

Učenci 6. in 7. razredov so prebrali mladinski roman nizozemske pisateljice Anne Woltz Aljaska. Zgodba pripoveduje o najstniku, ki mu epilepsija popolnoma spremeni življenje. Privaja se novim izzivom, novim sošolcem in zlati prinašalki Aljaski, ki postane njegov pes pomočnik.
Bralec dobi priložnost, da  začuti veliko ljubezen in navezanost ljudi na pasjega prijatelja ter nemoč mladih, ko jih vrstniki zasmehujejo.
O dogodkih v knjigi smo se veliko pogovarjali; analizirali smo osebe ter skušali utemeljiti njihova ravnanja in odločitve.
Pozno zvečer smo si ogledali še »film, ki ogreje srce«, Pasji smisel življenja, posnet po knjižni uspešnici  W. Bruce Cameron.  
Noč v spalnih vrečah med knjižnimi policami je bila zanimiva in kratka …

Po zajtrku pa pasje presenečenje! Obiskala nas je avstralska ovčarka Maisie, terapevtska psička. Z vodnico Jean McCollister delujeta v Zavodu za posredovanje s pomočjo psov PET. Ogledali smo si posnetke, kje in kako terapevtski kužki delajo, pomagajo, zdravijo, tolažijo in vlivajo upanje in izvabljajo nasmehe. Po šolah potrpežljivo poslušajo otroke, ko jim le-ti glasno berejo, razveseljujejo bolnike različnih starosti, stanovalce domov za starejše, otroke v vrtcih, invalide in osebe z motnjami v duševnem zdravju. Maisie je pokazala veliko trikov, v nekaterih so sodelovali tudi učenci.
Zelo pomembno pa je tudi delo reševalnih psov in njihovih vodnikov. O njihovi požrtvovalnosti smo veliko slišali ob katastrofalnem potresu, ki je bil letos v Turčiji, kjer so uspešno  sodelovali tudi Slovenci.
Enota reševalnih psov Slovenije deluje prostovoljno. Reševanje je dejavnost, ki zahteva od vodnika čas, veselje do dela s psi in ljudmi, sodelovanje v skupini, kondicijsko pripravljenost in srčnost.
Spoznali smo vodnico Nadjo Žlender in njeno reševalno psičko, avstralsko ovčarko, ter Aljaža Kobala, vodnika črnega in rjavega labradorca. Predstavila sta nam opremo, potek urjenja in treningov ter različne načine reševanja.

Druženje ob knjigah in živalih je res nekaj lepega. In verjetno drži, da pride vsak pes v naše življenje z namenom, kot je zapisala W. Bruce Cameron.

Knjižničarki Polona Raušl in Zdenka Ivančič

Zavod PET – predstavitev
V današnji družbi, ko se vse bolj oddaljujemo od sočloveka, ne le skrbniki psov, temveč tudi stroka ugotavlja vse večji pomen stika z živaljo in terapevtski …

 

(Skupno 234 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost