.
Select Page

Jedilnik

Kosilo 19.3.2024 so predlagali učenci 9. e in 5. a razreda.

MESNI JEDILNIK

PONEDELJEK, 18.3.2024

ZAJTRK: ovsen kruh (G, l, j, o, s, ss), sir (L), paradižnik, šipkov čaj, mandarina

MALICA: orehova potica (O, G. L, J, o, s, ss), bela kava (G, L) , hruška

KOSILO: pečen piščanec, mlinci (G, J), rdeča pesa, pomaranča

POP. MALICA: korenčkovo pecivo (G)*, jabolko

TOREK, 19.3.2024

ZAJTRK: kruhov rogljiček (G, l, j, o, s, ss), kakav (L, S), banana

MALICA: kruh brez aditivov s semeni (G, l, j, o, s, ss), čičerikin namaz (L), šipkov čaj, klemetina

KOSILO: telečja obara – telečje meso*(G, J), ajdovi žganci (G), palačinke čokoladno lešnikov nadev (G, J, L, O, S, ss)

POP. MALICA: navadni jogurt (L), banana

SREDA, 20.3.2024

ZAJTRK: polnozrnat kruh (G, l, j, o, s, ss), maslo (L), marmelada, borovničev čaj, jabolko

MALICA: sadni muesli (G, a, o, s, l), navadni tekoči jogurt (L), banana*

KOSILO: pečen file brancina (R2), krompir s peteršiljem, mešana solata, kivi

POP. MALICA: pirin kruh (G)*, sirni namaz (L), paprika

ČETRTEK, 21.3.2024

ZAJTRK: mlečni riž (L), posip: mleti lešniki (O), banana

MALICA: hot dog štručka (G, l, j, o, s, ss), telečja hrenovka, gorčica (GS), razredčen 100 % jabolčni sok dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE češnjev paradižnik

KOSILO: golaž (G), gluhi štruklji (G), zelena solata, klementina

POP. MALICA ovseni piškoti (G, J, L, o, s, ss), mleko (L)

PETEK, 22.3.2024

ZAJTRK: umešana jajca (J), graham žemlja (G, l, j, o, s, ss),  bela kava (L, G), kivi

MALICA: črn kruh Kovač (G, l, j, o, s, ss), maslo (L), med, mleko (L)*, jabolko

KOSILO: ričet brez mesa (G), koruzni kruh (G)*, skutini štruklji ( G, L, J, o, s, ss) / ajdovi štruklji z orehi ( G, L, J, O, s, ss)

POP. MALICA: banana, korenje, paprika

*ekološka živila

Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

DOBER TEK

Voda je na razpolago pri vseh obrokih.

DOBER TEK!

Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo 14. alergenov.

BREZMESNI JEDILNIK

PONEDELJEK, 18.3.2024

ZAJTRK: ovsen kruh (G, l, j, o, s, ss), sir (L), paradižnik, šipkov čaj, mandarina

MALICA: orehova potica (O, G. L, J, o, s, ss), bela kava (G, L) , hruška

KOSILO: sir na žaru (L), mlinci (G, J), rdeča pesa, pomaranča

POP. MALICA: korenčkovo pecivo (G)*, jabolko

TOREK, 19.3.2024

ZAJTRK: kruhov rogljiček (G, l, j, o, s, ss), kakav (L, S), banana

MALICA: kruh brez aditivov s semeni (G, l, j, o, s, ss), čičerikin namaz (L), šipkov čaj, klemetina

KOSILO: zelenjavna enolončnica s stročnicami (G, J), ajdovi žganci (G), palačinke čokoladno lešnikov nadev (G, J, L, O, S, ss)

POP. MALICA: navadni jogurt (L), banana

SREDA, 20.3.2024

ZAJTRK: polnozrnat kruh (G, l, j, o, s, ss), maslo (L), marmelada, borovničev čaj, jabolko

MALICA: sadni muesli (G, a, o, s, l), navadni tekoči jogurt (L), banana*

KOSILO: pečen file brancina (R2), krompir s peteršiljem, mešana solata, kivi

POP. MALICA: pirin kruh (G)*, sirni namaz (L), paprika

ČETRTEK, 21.3.2024

ZAJTRK: mlečni riž (L), posip: mleti lešniki (O), banana

MALICA: hot dog štručka  (G, l, j, o, s, ss), sojina hrenovka (G, S, Z, ž),  gorčica (GS), razredčen 100 % jabolčni sok dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE češnjev paradižnik

KOSILO: golaž s tofujem (G, S), gluhi štruklji (G), zelena solata, klementina

POP. MALICA ovseni piškoti (G, J, L, o, s, ss), mleko (L)

PETEK, 22.3.2024

ZAJTRK: umešana jajca (J), graham žemlja (G, l, j, o, s, ss),  bela kava (L, G), kivi

MALICA: črn kruh Kovač (G, l, j, o, s, ss), maslo (L), med, mleko (L)*, jabolko

KOSILO: ričet brez mesa (G), koruzni kruh (G)*,, skutini štruklji ( G, L, J, o, s, ss) / ajdovi štruklji z orehi ( G, L, J, O, s, ss)

POP. MALICA: banana, korenje, paprika

*ekološka živila

Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

DOBER TEK

Voda je na razpolago pri vseh obrokih.

DOBER TEK!

Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo 14. alergenov.

 

IZBRANA KAKOVOST shema kakovosti, namenjena kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi

Uživaj raznovrstno sadje in zelenjavo

Zelenjava je odličen vir vitaminov, mineralov in koristnih prehranskih vlaknin, hkrati pa vsebuje malo energije. Dnevno je priporočljivo pojesti več zelenjave kot sadja, ki običajno vsebuje več sladkorjev. Zelenjavo redno vključuj v vse obroke in na ta način razporedi vnos koristnih snovi skozi ves dan. V pomoč ti je lahko pravilo »5 na dan«, ki te spomni da dnevno zaužijete 5 različnih vrst zelenjave in /ali sadja, od tega vsaj 3 vrste zelenjave in dve vrsti sadja. Sadje in zelenjavo lahko izbiraš tudi po barvi, ki naj bo raznolika npr. zelen brokoli, belo cvetačo, oranžno korenje – s tem zaužiješ raznovrstne hranilne snovi, ki jih potrebuje tvoje telo. Skupaj je dnevno priporočljivo zaužiti več kot 400 g (0,4 kg) sadja in zelenjave.

Vir: Šolarji in mladostniki – Prehrana

Veliko strokovnih informacij o zdravem načinu prehranjevanja najdete na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani: PREHRANA.SI.

Dostopnost