.
Select Page

Jedilnik

MESNI JEDILNIK

PONEDELJEK, 18.11.2024  

ZAJTRK: ovsen kruh (G, l, s, j, o, ss)*, maslo (L), marmelada, mleko (L), jabolko 

MALICA: makovka (G, l, s, j, o, ss)* navadni jogurt (L)*, hruška  

KOSILO: korenčkova juha (G), piščančji zrezek v vrtnarski omaki (G, Z), polnozrnat kus kus (G), zelena solata s koruzo, kivi 

POP. MALICA: ržena štručka (G, l, j, o, s, ss), mandarina 

TOREK, 19.11.2024 

ZAJTRK: khorosan pecivo (G, l, s, j, o, ss)*, piščančja šunka, paprika,  planinski čaj 

MALICA: koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja (G, a, o), mleko (L)*, banana* 

KOSILO: pečenica, matevž, kislo zelje*, mandarina 

POP. MALICA: navadni jogurt (L), hruška 

SREDA, 20.11.2024  

ZAJTRK: polnozrnat kruh (G, l, j, o, s, ss), umešana jajca (J), paprika, otroški čaj, klementina 

MALICA: pirin kruh (G, j, l, o, ss)*, sirni namaz (L), nariban korenček, manj sladek planinski čaj, jabolko 

KOSILO: ričet (G), koruzni kruh (G, l, j, o, ss) , biskvit s sadjem  (G, J, L, s) 

POP. MALICA: črna žemlja (G, l, j, o,s, ss), sir (L), češnjev paradižnik 

ČETRTEK, 21.11.2024 brez mesa 

ZAJTRK: koruzni žganci (G), mleko (L), hruška 

MALICA: mešani ajdov kruh (G, l, j, o,s, ss), kuhano jajce (J)*, maslo (L)*, borovničev manj sladek čaj, dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE korenje* 

KOSILO: lečna juha, testenine (G, S j, s, gs), bučkina omaka (G, L), riban sir (L), zelena solata  s fižolom, pomaranča 

POP. MALICA: marmorni kolač (G, L, J, S), mleko (L)  

PETEK, 22.11.2024  

ZAJTRK: sadni muesli brez dodanega sladkorja (G, a, o, s, l), mleko (L), banana 

MALICA: bio kamutovo pecivo (G, l, j, o, s, ss), dimljena piščančja šunka, malinin čaj, mandarina 

KOSILO: pečen file soma po mlinarsko (R2, g), krompir v solati, kaki IK 

POP. MALICA: pisan kruh (G, l, j, o, s, ss), kisla smetana (L)*, paprika, korenje 

*ekološka živila

Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

DOBER TEK

Voda je na razpolago pri vseh obrokih.

DOBER TEK!

Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo 14. alergenov.

BREZMESNI JEDILNIK

PONEDELJEK, 18.11.2024  

ZAJTRK: ovsen kruh (G, l, s, j, o, ss)*, maslo (L), marmelada, mleko (L), jabolko 

MALICA: makovka (G, l, s, j, o, ss)* navadni jogurt (L)*, hruška 

KOSILO: korenčkova juha (G), vrtnarski omaki s tofujem (G, S, Z), polnozrnat kus kus (G), zelena solata s koruzo, kivi 

POP. MALICA: ržena štručka (G, l, j, o, s, ss), mandarina 

TOREK, 19.11.2024 

ZAJTRK: khorosan pecivo (G, l, s, j, o, ss)*, sir (L), paprika,  planinski čaj 

MALICA: koruzni kosmiči brez dodanega sladkorja (G, a, o), mleko (L)*, banana* 

KOSILO: sojina hrenovka (G, S, Z),  matevž brez ocvirkov, kislo zelje*, mandarina 

POP. MALICA: navadni jogurt (L), hruška 

SREDA, 20.11.2024  

ZAJTRK: polnozrnat kruh (G, l, j, o, s, ss), umešana jajca (J), paprika, otrošli čaj, klementina 

MALICA: pirin kruh (G, j, l, o, ss)*, sirni namaz (L), nariban korenček, manj sladek planinski čaj, jabolko 

KOSILO: ričet brez mesa (G), koruzni kruh (G, l, j, o, ss) , biskvit s sadjem  (G, J, L,) 

POP. MALICA: črna žemlja (G, l, j, o, s, ss), sir (L), češnjev paradižnik 

ČETRTEK, 21.11.2024 brez mesa 

ZAJTRK: koruzni žganci (G), mleko (L), hruška 

MALICA: mešani ajdov kruh (G, l, j, o,s, ss), kuhano jajce (J)*, maslo (L)*, borovničev manj sladek čaj, dodatno iz EU ŠOLSKA SHEMA SADJA IN ZELENJAVE korenje* 

KOSILO: lečna juha, testenine (G, S j, s, gs), bučkina omaka (G, L),  riban sir (L, J), zelena solata  s fižolom, pomaranča 

POP. MALICA: marmorni kolač (G, L, J, S), mleko (L)  

PETEK, 22.11.2024  

ZAJTRK: sadni muesli brez dodanega sladkorja (G, a, o, s, l), mleko (L), banana 

MALICA: bio kamutovo pecivo (G, l, j, o, s, ss), sir (L), malinin čaj, mandarina 

KOSILO pečen file soma po mlinarsko (R2, g), krompir v solati, kaki IK 

POP. MALICA: pisan kruh (G, l, j, o, s, ss), kisla smetana (L)*, paprika, korenje 

*ekološka živila

Opomba: V kolikor ni mogoče zagotoviti ustreznih živil, si pridržujemo pravico do spremembe jedilnika.

DOBER TEK

Voda je na razpolago pri vseh obrokih.

DOBER TEK!

Alergeni (v oklepaju) z veliko črko so v sestavi, alergeni označeni z malo črko so lahko prisotni v sledovih. Za razlago oznak alergenov poglejte v tabelo 14. alergenov.

 

IZBRANA KAKOVOST shema kakovosti, namenjena kmetijskim pridelkom in živilom s posebnimi lastnostmi

Uživaj raznovrstno sadje in zelenjavo

Zelenjava je odličen vir vitaminov, mineralov in koristnih prehranskih vlaknin, hkrati pa vsebuje malo energije. Dnevno je priporočljivo pojesti več zelenjave kot sadja, ki običajno vsebuje več sladkorjev. Zelenjavo redno vključuj v vse obroke in na ta način razporedi vnos koristnih snovi skozi ves dan. V pomoč ti je lahko pravilo »5 na dan«, ki te spomni da dnevno zaužijete 5 različnih vrst zelenjave in /ali sadja, od tega vsaj 3 vrste zelenjave in dve vrsti sadja. Sadje in zelenjavo lahko izbiraš tudi po barvi, ki naj bo raznolika npr. zelen brokoli, belo cvetačo, oranžno korenje – s tem zaužiješ raznovrstne hranilne snovi, ki jih potrebuje tvoje telo. Skupaj je dnevno priporočljivo zaužiti več kot 400 g (0,4 kg) sadja in zelenjave.

Vir: Šolarji in mladostniki – Prehrana

Veliko strokovnih informacij o zdravem načinu prehranjevanja najdete na Nacionalnem portalu o hrani in prehrani: PREHRANA.SI.

Dostopnost