.
Select Page

30 ljubiteljev napetih pripovedi  iz pradavnine se je zbralo v petek zvečer v šolski knjižnici. Lotili smo se knjig Sebastjana Preglja, ki so izšle v zbirki Zgodbe s konca kamene dobe in se dogajajo v razburljivem času prehoda iz kamene v bronasto dobo. Opisujejo življenje na območju Ljubljanskega barja, ki so ga v tistem obdobju naseljevali koliščarji.

Glavni junak je bister in zelo radoveden deček Brin, ki ima rad lov in ribolov, nadvse pa ga zanima, kaj je za gorami in na drugi strani morja, o katerem je slišal pripovedovati trgovca, ki je prihajal  od daleč. Pridruži se mu tudi pogumna deklica Črna in pustolovščine se začnejo!

O vsem smo se pogovarjali pozno v noč, izdelali plakate in jih razstavili. Po večerji smo si postlali med knjižnimi policami, oblekli pižame – in v kino!

Ogledali smo si film Alpha, zanimivo epsko prazgodovinsko pustolovščino o neverjetnem prijateljstvu med mladeničem in osamljenim volkom oziroma o  odnosu, ki je za vedno spremenil človeštvo.

Nepozaben del bralne noči je tudi spanje, »predspanje« in klepetanje v zgodnjih jutranjih urah …

V soboto smo naše literarno-filmsko doživljanje pradavnine sklenili v Mestnem muzeju v Ljubljani – na prazgodovinskem oddelku. Videli smo znamenito kolo in različne predmete, ki so jih v Zgodbah s konca kamene dobe uporabljali  Brin, Črna, Volk …

 

 

Knjižničarki Polona Raušl in Zdenka Ivančič

 

 

(Skupno 521 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost