.
Select Page

Gradivo

V knjižnici, ki deluje na matični in podružnični šolo, hranimo okrog 17.000 enot knjižnega in neknjižnega gradiva:

  • knjige (leposlovje, poučna in strokovna literatura)
  • serijske publikacije (časniki, časopisi, revije)
  • referenčno gradivo (atlasi, slovarji, enciklopedije, priročniki, leksikoni)
  • neknjižno gradivo (zgoščenke, DVD, CD-rom)
  • publikacije šole (raziskovalne naloge, letne publikacije, šolski časopis)

Gradivo je urejeno po prostem pristopu, kar pomeni, da lahko svobodno izbirate po policah. Želimo pa tudi, da boste pri iskanju gradiva in informacij čim bolj samostojni. Vedno pa se lahko po pomoč obrnete na knjižničarko.

LEPOSLOVNE KNJIGE so razvrščene glede na starost bralcev ter vsebino (pravljice, poezija, dramska besedila, uganke …):

  • C-stopnja (1., 2. in 3. razred)

Znotraj te skupine boste našli kartonke, slikanice, pravljice, uganke, domišljijske in poučne zgodbe z vseh svetov … Pesniške zbirke so na policah z oznako PESMICE/PESMI.

  • P-stopnja (4., 5. in 6. razred)

Starejši boste verjetno raje posegali po delih, ki govorijo o vaših vrstnikih in o dejanjih, kakršnih bi bili morda kos tudi vi. Tu najdete pustolovske zgodbe, zgodbe s severnih in južnih vetrov, dekliške in fantovske doživljaje … Ljubitelje stripov pa vabi posebna polica STRIPI. Pesniške zbirke za starostno obdobje od 9. do 12. leta pa so tudi na policah z oznako PESMICE/PESMI.

  • M-stopnja (7., 8. in 9. razred)

Znotraj te skupine lahko izbirate med ljubezenskimi, avanturističnimi, znanstveno-fantastičnimi in drugimi romani, med tenkočutnimi orisi človekovih iskanj, med dnevniki ali zanimivimi potopisi. Poezija za to starostno obdobje je na policah z oznako PESMICE/ PESMI.

Znotraj vsake starostne skupine je gradivo urejeno po abecedi priimkov avtorjev. Če je avtorjev več, je delo uvrščeno pod prvega avtorja, ki je naveden v delu ali pod njegovim naslovom.

  • L-ljudsko slovstvo

Gradivo pod to oznako prinaša ljudske zgodbe različnih narodov (pravljice, basni, pripovedke, pesmi …), ki so se ohranile z ustnim izročilom. Ker za avtorja ne vemo, so dela razvrščena po abecednem redu njihovih naslovov. Namenjeno je vsem starostnim skupinam.

POUČNE KNJIGE

Kadar nismo razpoloženi za pravljice, pripovedke, pesmi ali romane in si želimo izvedeti kaj novega, bomo posegli po poučnem gradivu, ki je razvrščeno po posameznih področjih človeškega znanja in urejeno po številčnem sistemu UDK od 0 do 9:

0 Splošno

1 Filozofija. Psihologija

2 Verstvo

3 Družbene vede

5 Naravoslovne vede

6 Uporabne vede. Medicina. Tehnika

7 Umetnost. Glasba. Šport

8 Jezik. Jezikoslovje

9 Zemljepis. Zgodovina. Biografije

Po tem sistemu je postavljeno tudi gradivo za učitelje, tako so urejene knjižnice na srednjih šolah in vse splošne knjižnice.

Verjetno ste opazili, da ni vrstilca 4. A v resnici ni spuščen, rezerviran je namreč za znanstvena področja, ki se bodo šele razvila.

 

   

Dostopnost