.
Select Page

V sredo, 12. oktobra 2022, smo se ob 7. zjutraj učenci 9.a in 9.d usedli na avtobusa in se odpeljali proti zahodu Slovenije. Med vožnjo smo opazovali zeleno pokrajino, med katero so se že začele pojavljati značilne jesenske barve.

Naša prva pomembnejša postojanka je bil muzej prve svetovne vojne v Kobaridu. Tam smo se seznanili z vodičem, ki nas je popeljal skozi muzej in nam podrobno prikazal dogodke vojne na Slovenskem. Opisoval je predvsem trpljenje vojakov in bojišča na okoliških gorah. Na koncu smo si v muzeju ogledali tudi krajši film o Soški fronti.

Ko smo zaključili z ogledom muzeja, smo se odpravili do Italijanske kostnice, kjer nam je vodič predstavil njen pomen. S tem je bil zgodovinski del te ekskurzije skoraj zaključen.

Sledil je pohod po zgodovinski poti v okolici Kobarida. Med potjo smo opazovali modrikasto Sočo in svetel gozd, ki se je odpiral pred nami. Čez nekaj časa smo prispeli do daljšega lesenega mostu (brvi) čez Sočo in od tam nadaljevali pot do slapa Kozjak. Slap je visok nekaj metrov in s svojo skrivno lokacijo je navdušil tako učence kot učitelje. Ko smo stali ob njem je bilo kljub toplemu sončnemu vremenu občutno hladneje. Pot smo zaključili pri znamenitem Napoleonovem mostu, ki ima zelo pestro zgodovino.

Po tem krajšem pohodu se je ekskurzija bližala svojemu koncu. Utrujeni in lačni smo posedli nazaj na avtobus in se odpeljali do Tolmina, kjer smo kosili in si nekoliko odpočili. Za zaključek smo šli še do Vipave in si privoščili sladoled v kavarni Marjanca. Po končanem dnevu smo se zadovoljni vrnili domov.

Ajda Homar, 9.D

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost